Boken ”Back to Vienna”

Kom till tack vare min berättarlust. Mitt liv har varit fyllt av många oförglömliga upplevelser som jag har blivit uppmanad att skriva ned. Boken består av två delar.

Den första delen av boken

Innehåller korta berättelser ur mitt liv illustrerade med teckningar och skisser.

Barndom

I Laxenburg en ort strax utanför Wien. Krigsåren, flykten med häst och vagn till vår stuga i Gutenstein, genom frontlinjen undan den Röda armén vidare till flyktorten Reichraming. Slutfasen av kriget, judarnas och därefter den tyska arméns dödsmarsch.

Krigsslutet

Den för oss barn farliga efterkrigstiden, vår återkomst till ett delvis sönderbombat Wien, vidare till vår av ryssar ockuperade lägenhet i Laxenburg. Livsfarliga lekar, soldaten som försökte röva bort mig.  

Resan till ett tryggare liv

I England tillsammans med mor och syster, efter två år på internatskola återkomst till mitt älskade Wien och återföreningen med far och övriga familjen.

Under ungdomsåren

Vaknade mitt intresse för konst, musik och gemenskap. Att lifta var ett sätt att samla erfarenheter, komma ut i världen, lära sig att stå på egna ben och ta ansvar för sina handlingar. Äventyrslusten ökade med varje resa. Sverige var ett tidigt mål för mina resor. På min första resa på egen hand, rättare sagt med tummen, hamnade jag i Skånes Fagerhult tillsammans med min studiekollega Bibi. Vi tillbringade fjorton dagar i den lilla sydsvenska byn tills mat och pengar tog slut. Målet Stockholm nådde vi inte denna gång.

Tillbaka i Wien

Dagarna ägnades ofta åt måleri i Wiens pittoreska omgivningar och på kvällarna träffades vi på någon av stadens jazzklubbar för att spisa och spela New Orleans jazz.

”On the road again”

Liftande eller på moped och motorcykel fortsatte jag utforskandet av Europa. Italien, Paris och framförallt Stockholm var några mål för att stilla äventyrslusten.

Som diskare, fönsterputsare, gatumålare till praktikant på arkitektkontor kom jag i kontakt med många olika samhällsgrupper i Sverige.

”Att vara skapande”

En rubrik i boken handlar om bland annat, skaparglädje i yrkeslivet, några arkitektuppdrag, akvarellkurser och återkommande målarresor till Provence, raku-keramik och keramik på Vretbacka.

Den andra delen ”Bildgalleri”

Visar ett urval av mitt skapande från barnsben till nutid. Den innehåller bilder av akvareller, akryl- och oljemålningar, blyertsteckningar samt grafiska arbeten i olika tekniker. Avslutningsvis lite keramik och några offentliga konstnärliga utsmyckningar.

Köpa boken?